Jótállás szabályairól szóló FH tájékoztató kiegészítése (2021.10.12.)

Kedd, október 12, 2021

Tisztelt Kedvezményezettek!

A Felelős Hatóság a Belügyi Alapok támogatásaiból megvalósuló projektek esetében a kapcsolódó jótállás szabályairól szóló tájékoztatóját kiegészítette. Az egységes szerkezetbe foglalt tájékoztató szövege a következő:

A jelen tájékoztató hatálya a 2021. október 12-ét követően megindított (köz)beszerzésekre, valamint az opció lehívása vagy egyedi megrendelés kibocsátása útján megvalósításra kerülő igényekre terjed ki.

A (köz)beszerzésekre vonatkozó rendelkezések

1. A Felelős Hatóság az adott beszerzési tárgy vonatkozásában

a) a külön jogszabályban előírt,

b) a központosított közbeszerzésre vonatkozó közjogi szervezetszabályozó eszközben, ide értve különösen az országosan kiemelt termékekre vonatkozó állami normatívákról szóló 4/2012. (VI. 8.) NFM utasításban előírt,

c) a központosított közbeszerzés eredményeként megkötött keretmegállapodásban előírt, és

d) a gyártó által vállalt

tartamú jótállás, illetve szavatossági jog közül a leghosszabb tartamú jótállást, illetve szavatossági jogot finanszírozza a támogatásból.

2.  Az 1. pont szerinti előírás hiányában a Felelős Hatóság

a) a 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó ár esetén egy év,

b) a 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó ár esetén két év,

c) a 250 000 forintot meghaladó ár esetén három év

tartamú jótállást finanszíroz a támogatásból.

3. Amennyiben egyazon (köz)beszerzés keretein belül több termék beszerzésére is sor kerül, úgy a Felelős Hatóság által finanszírozható jótállás mértékének meghatározásakor

a) azonos termékek beszerzése esetén az egy darab termékre eső ár;

b) különböző termékek beszerzése esetén különböző termékenként az egy darab termék ára;

c) a termék és a hozzá külön megvásárolható tartozék beszerzése esetén a termékre az egy darab termék ára, a tartozékra pedig az egy darab tartozék ára;

az irányadó.

4. A 2. és 3. pont alkalmazása során árnak a (keret)szerződésben az egy darab termék, illetve tartozék vonatkozásában meghatározott egységárat kell tekinteni.

5. Az 1. és 2. pontokban meghatározott időtartamot meghaladó jótállást (többletjótállás) a Kedvezményezett – a (köz)beszerzési dokumentumokban kapcsolódó szolgáltatásként – saját költségvetése terhére írhatja elő. Ilyen esetben a (köz)beszerzési dokumentumokban a jótállást olyan módon kell előírni, hogy annak alapján az ajánlatból az 1. és 2. pontok szerinti jótállás tartama, valamint a többletjótállás tartama és ellenértéke elkülöníthető módon meghatározható legyen. A többletjótállás ellenértékét a pénzügyi ajánlatban külön költségsoron kell feltüntetni.

6. A jótállás, illetve többletjótállás vállalása a (köz)beszerzési eljárás során külön értékelési szempontként nem írható elő.

Az opció lehívása vagy egyedi megrendelés kibocsátása útján megvalósításra kerülő igények

1. Amennyiben a Kedvezményezett az igényét már megkötött (keret)szerződése alapján, opció lehívása vagy egyedi megrendelés kibocsátása útján valósítja meg, úgy a Felelős Hatóság engedélyezheti az olyan többletjótállás ellenértékének támogatás terhére való elszámolását, amelyet a jelen tájékoztató hatályba lépése napján a (keret)szerződés tartalmaz.

a) Megkötött támogatási szerződés esetén a Felelős Hatóság a Kedvezményezett egyedi kérelme alapján adhat engedélyt a többletjótállás ellenértékének támogatás terhére való elszámolására.

b) A pályázat elbírálásáról szóló döntés meghozataláig a Felelős Hatóság – a Kedvezményezett erre irányuló kérelme hiányában is – engedélyezheti a többletjótállás ellenértékének támogatás terhére való elszámolását, amennyiben ez nem jár a pályázatban kérelmezett támogatási összeg növekedésével.

2. A Felelős Hatóság engedélye legfeljebb az I.2. pontban foglalt időtartamra vonatkozó jótállás elszámolására vonatkozhat azzal, hogy az engedély megadása során az I.4. pont rendelkezését kell alkalmazni.

3. Amennyiben egyazon opció vagy egyedi megrendelés keretein belül több termék beszerzésére is sor kerül, úgy a Felelős Hatóság által elszámolásra engedélyezhető jótállás tartamának meghatározása során az I.3. pontban foglalt rendelkezés megfelelően irányadó.

4. Amennyiben a (keret)szerződés rendelkezései szerint a Felelős Hatóság által finanszírozott jótállás és a többletjótállás tartama együttesen meghaladná az I.2. pont alapján meghatározott jótállás tartamát, úgy a Felelős Hatóság a többletjótállás időarányos elszámolását engedélyezheti.

Tisztelettel:

Felelős Hatóság