Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap

Az Alap 2014-2020-as időszakra vonatkozó forrásainak (mintegy 9,9 Mrd Ft) felhasználásával, a vonatkozó szakpolitikai stratégiával összhangban Magyarország három szakterületen kíván előrelépést elérni:

  • a Közös Európai Menekültügyi Rendszer továbbfejlesztése a befogadási feltételek, a menekültügyi eljárások továbbfejlesztésével,
  • a legális migráció és a legálisan Magyarországon tartózkodó külföldiek társadalmi beilleszkedésének (integráció) elősegítése az indulást megelőző intézkedések növelésével, a harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedését közvetlenül segítő szolgáltatások támogatásával (különös tekintettel az elismert menekültekre és oltalmazottakra,), a magyar társadalom befogadó attitűdjének növelésével,
  • az illegális migráció elleni hatékony fellépés a hatékony és fenntartható visszatérés, különösen az önkéntes visszatérés biztosításával: a humánus és a speciális szükségletek kielégítésére is alkalmas befogadó intézmények kialakításával, a hatóságok személyszállító kapacitásának fejlesztésével, valamint a támogatott önkéntes hazatérési és reintegrációs programokban való részvétellel és a hatósági kísérettel történő kitoloncolások végrehajtásának fejlesztésével.

A Kormány 1698/2013. (X. 4.) Korm. határozatával elfogadta a Migrációs Stratégiát és az azon alapuló, az Európai Unió által a 2014–2020 ciklusban létrehozásra kerülő Menekültügyi és Migrációs Alaphoz kapcsolódó hétéves stratégiát. A stratégia szövege a csatolmányok között olvasható.

 

 

CsatolmányMéret
MMIA_stratégia.pdf1.11 MB
Migration Strategy Hungary.pdf340.68 KB