Specializált bűnügyi szakképzési központ létrehozása valósult meg a Belső Biztonsági Alap támogatásával

A Nemzetközi Oktatási Központ a Belső Biztonsági Alap támogatásával a „BBA-5.3.2-2016-0002 - Specializált bűnügyi szakképzési központ létrehozása” projekt keretében alakította ki új harminc férőhelyes számítógépes oktató kabinetét mintegy 83 millió forint értékben. A program nagyban hozzájárul a kiberbűnözéshez köthető bűncselekmények felderítésével és nyomozásával foglalkozó szakemberek kompetenciáinak fejlesztéséhez, a kiberbűnözés ellen küzdő egységek hírszerzési, adatelemzési és bizonyíték gyűjtési képességeinek növeléséhez.

Hazai és nemzetközi szinten egyaránt növekszik a kiberbűnözéshez köthető bűncselekmények száma és sokszínűsége, ahol a nyomozás eredményességéhez elengedhetetlen a személyi állomány folyamatos szakmai képzése. A nemzetközi kiberbűnözés elleni eredményes fellépéshez elengedhetetlen a nemzetközi és központi hazai bűnüldöző szervek legjobb gyakorlatainak, a legújabb trendeknek és elkövetési módszereknek a megismerése, a komolyabb tapasztalattal és komolyabb erőforrásokkal rendelkező hazai vagy külföldi szervek felderítési és nyomozási tapasztalatainak elsajátítása.

A projekt befejezéséig összesen 194 fő képzésre nyílt lehetőség. A projekt fenntartási időszakában a szervezet célja az, hogy ne csak a már meglévő személyi állomány tudását gyarapítsa, hanem az újonnan csatlakozó nyomozók is mihamarabb specializált informatikai és a kibertérre vonatkozó tudással bírjanak. A képzésekbe bekapcsolódhatnak ezen túl a helyi és területi rendőri szervek nyomozói, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendvédelmi Kar hallgatói és a TIBEK munkatársai, vagyok az oktatókabinetben megszerezhető tudást más szervek komplex nyomozati tevékenységet igénylő munkája során is tudják hasznosítani. Az oktatás részét képezik a forenzikus ismeretek, a digitális bizonyítékokkal kapcsolatos tudnivalók és az adatelemzési képzés is – ezeket az ismereteket a nyomozók azonban nem csak a kiberbűnözés területén végzett munkájuk, hanem számos egyéb nyomozás során is hasznosíthatják, hiszen a világ digitálissá válásával egyre több esetben elkerülhetetlen nagyobb mennyiségű adat elemzése, hívásforgalmi adatok elemzése, vagy a bizonyítékok körét képezhetik a különböző adathordozók, mobileszközök.

CsatolmányMéret
Specializált Specializált bűnügyi szakképzési központ létrehozása valósult meg a Belső Biztonsági Alap támogatásávalbűnügyi szakképzési központ létrehozása.JPG9.28 MB