Tájékoztató a TSZ mintadokumentum és az ÁSZF módosításáról - 2022.02.02.

Szerda, február 2, 2022

Tisztelt Kedvezményezettek!

A Felelős Hatóság 2022. január 27-ei hatállyal módosította a Belügyi Alapok tekintetében alkalmazandó támogatási szerződés (TSz) mintát, valamint az annak mellékletét képező Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF, 1. sz. melléklet) és „A projekt forrásainak részletes bontása” című dokumentumot (5. sz. melléklet). A módosítások jelen tájékoztató közzétételének napjától kerülnek alkalmazásra.

A módosításokat elsősorban a 2014–2020 közötti programozási időszakban a Belső Biztonsági Alapból és a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból származó támogatások felhasználásáról szóló 135/2015. (VI. 2.) Korm. rendelet 2021. november 17-én hatályba lépett módosítása, a közbeszerzési értékhatárok alatti értékű beszerzések megvalósításával és ellenőrzésével kapcsolatos szabályokról szóló 459/2016. (XII. 23.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével történő hatályon kívül helyezése, valamint az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság 2021. évi, Belügyi Alapokra vonatkozó rendszerellenőrzési jelentésében előírt intézkedések indokolják. A módosításokkal egyidejűleg megtörtént a Felelős Hatóság belső szabályozóinak felülvizsgálata is.

Az osztott finanszírozású projektekben a belügyminiszter irányítása alá tartozó költségvetési szerv kedvezményezettek számára a továbbiakban általánosan – tehát már nem kizárólag a Belső Biztonsági Alap, hanem a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap terhére nyújtott uniós támogatások tekintetében is –a Felelős Hatóság gondoskodik az el nem számolható költségek fedezetéről. A módosításra a központi kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 6/2021. (II. 3.) BM rendelet módosításával összhangban került sor.

Megszűnnek a szabályozásban [kiemelten a 135/2015. (VI. 2.) Korm. rendelet és az ÁSZF között] fennálló duplikációk és a szabályozási hiányok (a szabályozás a készülő Végrehajtási Útmutatóval lesz teljes).

Megtörtént az osztott finanszírozással kapcsolatos szabályozás felülvizsgálata, ennek eredményeként az ÁSZF-ben is módosultak a vonatkozó szabályok.

Kivezetésre kerülnek a 2019. július 28-án hatályba léptetett szankciós rendelkezések. A módosítás indoka, hogy a szankciók a gyakorlatban nem eredményezték a tőlük elvárt hatást: a szerződésmódosítások száma érdemben nem csökkent, a jóváhagyott ütemezésnek megfelelő, illetve határidőre történő projektmegvalósítást nem ösztönözték. Az ÁSZF módosításának hatályba lépését megelőzően megállapított, de még végre nem hajtott pénzügyi szankciókat a Felelős Hatóság nem érvényesíti az érintett projektek egyenlegének megállapításakor.

A fenntartási időszakra, kiemelten a jelentéstételre nézve az ÁSZF új, részletesebb szabályokat tartalmaz. Az üzemeltetési kötelezettség megszegését a továbbiakban a Felelős Hatóság nem szabálytalansági eljárás keretében, hanem általános monitoring tevékenysége részeként vizsgálja ki.

A projekt forrásösszetételére, a támogatás folyósítására, illetve az elszámolásra vonatkozó szabályok módosulnak. Ezek közül is kiemelendő a szállítói finanszírozással kapcsolatos új szabályok bevezetése, valamint – az osztott finanszírozású projekteket érintően a belügyminiszter irányítása alá tartozó kedvezményezettek projektjeiben – az el nem számolható költségek Felelős Hatóság által biztosított fedezetének biztosítására, felhasználására, elszámolására vonatkozó új rendelkezések. A forrásösszetételre vonatkozó módosításokkal összhangban módosult a TSz 5. számú mellékletét képező, „A projekt forrásainak részletes bontása” című dokumentum.

Részben a 459/2016. (XII. 23.) Korm. rendelet hatályon kívül helyezése miatt megtörtént az ÁSZF-ben szereplő beszerzési szabályok ennek megfelelő felülvizsgálata is.

A helyszíni ellenőrzés szabályai kiegészültek a fenntartási időszakban lefolytatandó ellenőrzések vonatkozásában, továbbá módosultak a hiánypótlásra, helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvre vonatkozó szabályok.

A számviteli nyilvántartások vezetésére vonatkozóan korábban az ÁSZF és a 135/2015. (VI. 2.) Korm. rendelet is tartalmazott szabályokat. A párhuzamosság megszüntetése érdekében a felesleges szabályok törlésre kerültek az ÁSZF-ből.

A TSz-mintában a korábbi, EUPR-paraméterezéshez szükséges leírások (a TSz-mintában kék színnel jelzett, szerződésenként egyedi adatok) helyét kitöltési útmutató váltja fel.

 A Tsz-módosítások előkészítéséről a Felelős Hatóság gondoskodik.

A TSz dokumentumának módosítása azon projektek tekintetében szükséges, ahol a projektmegvalósítás lezárása még nem történt meg.

Kizárólag az ÁSZF módosítására kerül sor az olyan projektekben, ahol a projekt fizikai lezárása már megtörtént, de a pénzügyi zárás még folyamatban van.

Lezárt, fenntartási időszakkal nem érintett projektekben sem a TSz dokumentuma, sem az ÁSZF nem kerül módosításra.

A dokumentumokban a 2019. június 28-án hatályba lépett módosításhoz képest módosult (kiegészítéssel, törléssel érintett) szövegrészek dőlt betűvel, félkövéren szedve jelennek meg.

A dokumentumok elérhetőek a Csatolmányok között.

Üdvözlettel:

Felelős Hatóság

Budapest, 2022. február 2.

CsatolmányMéret
TSz_minta_2022-01-27.pdf459.88 KB
ASZF_2022-01-27.pdf635.36 KB
5_sz_melleklet_Forrastabla_2022-01-27.pdf373.65 KB