Uniós kiegészítő források az ukrajnai menekülők ellátására

Kedd, október 4, 2022

Az Európai Unió Bizottsága 21,1 millió euró támogatást biztosított Magyarország számára az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos feladatok végrehajtásából fakadó többletterhek csökkentésére.

Magyarország 2022. február 24-ét követően már több mint 900 ezer menekülőt fogadott Ukrajnából. Az érkezők ellátása során a honvédséggel, a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanáccsal, a regionális és helyi hatóságok, a civil és egyházi szervezetek bevonásával, valamint a lakosság önkéntes munkájával erőn felül teljesít. A gördülékeny ellátás érdekben gyűjtőpontokat és segítségpontokat hozott létre, ahol gondoskodott és gondoskodik az érkezők élelmezéséről, szállásáról, egészségügyi ellátásáról, tanácsadásról, a hivatali ügyek intézésének támogatásáról. Ezen felül megszervezte a kórházi és egészségügyi ellátást, a menekülők ingyenes utazását, és ingyenes szálláshelyeket tett elérhetővé. Mindezen tevékenységek jelentős hazai forrást igényeltek és igényelnek a mai napig, az ukrajnai háborúhoz köthető kiadásaink mértéke mintegy 28 milliárd forint.

A magyar-ukrán határ minden határállomása mellett létrehozott segítségpontokon és a BOK csarnokban a kormányhivatalok, a kormányzati szervek és a karitatív szervezetek munkatársai napi 24 órában várják a segítséget kérőket.

A kormány biztosítja az ukrajnai háborús menekült gyermekek iskoláztatását, valamint támogatja a menekültek munkavallását is

Az Európai Unió Bizottsága 2022. május 18-án határozatot hozott az Ukrajnából érkező személyek tömeges beáramlása által leginkább érintett tagállamok (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Csehország) támogatására a 2021-2027. pénzügyi időszak Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) és a Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz (HAVE) forrásainak keretéből.

A források tagállamok közötti elosztása során a tagállamba érkező Ukrajnából menekülők, valamint az Ukrajnával határos határszakaszok forgalmának 2022. március 31-ei statisztikai adatait vették figyelembe. Az MMIA forrásaiból 9,6 millió euró, a HAVE forrásainak keretéből 11,5 millió euró összeggel járul hozzá a Bizottság az Ukrajnából menekülőkkel kapcsolatos, 2022. február 24. és 2022. augusztus 23. között felmerült magyar kiadásokhoz.